ALGAVOLTAICA busca desenvolupar un panell amb algues per a façanes, de manera que integri la natura a les ciutats, produint energia i aliments com l’espirulina, considerada un súperaliment, i aportant beneficis climàtics als edificis gràcies al seu sistema d’ombreig.
El panell estarà dotat d’una interfície on l’usuari podrà monitoritzar la salut de les algues i la producció d’energia, així com d’una bateria capaç d’acumular l’energia generada.
A més, per tal que el panell sigui el més personalitzable possible i s’adapti a les necessitats de cada consumidor i entorn, el seu disseny serà paramètric i les seves parts es produiran mitjançant fabricació digital, incloent-hi la impressió 3D.
Els objectius intrínsecs del projecte són, a més de produir energia verda, descarbonitzar les àrees urbanes gràcies a un sistema de façana que pugui optimitzar la capacitat de les algues per transformar CO₂ en oxigen, impulsar la investigació de noves fonts de producció energètica i fomentar la producció de súpernutrients en zones urbanes.
ALGAVOLTAICA està impulsat per SOLARTYS, l’Associació Espanyola per a la Internacionalització i Innovació de les Empreses Solars, amb la participació de Barcelona Creativity & Design Foundation, Noumena Design Research Education, Ketter Batteries i l’IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya). El cost total del projecte és de 215.409 €, dels quals 168.411 € seran aportats per l’Estat i la Unió Europea. Barcelona Creativity & Design Foundation desenvoluparà tasques de divulgació i visibilitat dels resultats, així com de networking i cerca de partners per a l’increment del Nivell de Maduresa Tecnològica (TRL).
El projecte compta amb el suport i el finançament del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, així com de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins del programa de Suport a les AEIs per contribuir a millorar la competitivitat de la indústria espanyola.
Accedeix als resultats aquí.