Analitzem la qualitat de l'ambient interior a les escoles amb Vivarium
Segons l'OMS, el 93% dels menors de 15 anys a escala global estan exposats a nivells de contaminants molt per sobre dels límits recomanats. La qualitat de l'ambient interior (CAI) a l'entorn escolar és clau per a un bon desenvolupament de les capacitats cognitives de l'alumnat, afectant també la salut i la del professorat i la resta de personal. A més, tenir en consideració l'eficiència energètica de l'edifici sobre la base de patrons de ventilació és essencial per a un ús responsable dels recursos, ja que alhora té impacte en la salut del planeta
Vivarium neix com a projecte de recerca per analitzar l'impacte i l'afectació de la qualitat de l'ambient interior als espais educatius. És una proposta didàctica de conscienciació, mitjançant la participació activa dels centres educatius, que cerca generar un impacte positiu en la qualitat de l'aire a l'interior, potenciant la salut, el benestar i el rendiment acadèmic de l'alumnat i del personal escolar.
També és un sistema digitalitzat basat en el monitoratge continu i intensiu de l'ambient interior mitjançant l'Internet de les Coses (IoT), recolzat en la gestió i anàlisi de dades a través del Big Data, capaç d'oferir suggeriments de millora respecte els patrons de ventilació i ús de materials, per millorar la salut dels ocupants d'aquests espais amb el menor impacte ambiental possible.
A través de la recerca i la innovació es pretén trobar l'equilibri entre salut, benestar i eficiència energètica a l'entorn escolar, utilitzant la tecnologia i digitalització com a serveis transversals.
Vivarium pretén obtenir informació en temps real de l'estat dels contaminants i els paràmetres de confort de múltiples escoles distribuïdes en diferents ubicacions estratègiques de la comarca del Barcelonès i correlacionar-les amb dades a temps real d'ocupació de l'espai i obertura o tancament de finestres i portes. Gràcies a l'anàlisi exhaustiva dels materials que conformen les aules i les dades de contaminació atmosfèrica de gran resolució espacial, es podran determinar els nivells de contaminació generats directament a l'interior i els nivells de contaminació que s'infiltra de l'exterior, i així, suggerir mesures de ventilació òptimes.
Alhora, avaluant l'eficiència energètica de les aules es podrà definir quins protocols acotats de millora de la qualitat de l'aire seguir per disminuir els nivells de contaminants interiors sense comprometre el bon ús de recursos energètics de l'edifici.
Vivarium està liderat per KID’S CLUSTER i co-impulsat per Barcelona centre de Disseny, Anthesis Lavola, Descoberta, Domestic Data Streamers, Elisava i D’EP Institut. El cost total del projecte és de 314.655 €, dels quals l'Estat i la Unió Europea aportaran 243.029 €, import del qual en seran beneficiàries les empreses i entitats participants al projecte.
El projecte té el suport i el finançament del Ministeri d'Indústria i Turisme, dins del programa de Suport a les AEIs per contribuir a millorar la competitivitat de la indústria espanyola, així com de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
BcD i els seus membres adherits poden participar en aquest projecte gràcies al fet que el Clúster Disseny ha estat reconegut com a Agrupació Empresarial Innovadora pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.