"Dissenya Futur": Nova guia per fomentar l'ecodisseny a les empreses

Disponible en format digital, la guia recopila les principals estratègies d’ecodisseny i presenta exemples d’èxit inspiradors per a les empreses. Desenvolupada pel Barcelona Centre de Disseny i inèdit, és el resultat de la col·laboració de diverses empreses del Clúster Disseny i sorgeix del projecte "Dissenya Futur".

Aquesta nova guia online ofereix un conjunt d’estratègies que les empreses poden aplicar per dissenyar productes, serveis i espais més sostenibles, a més de recollir bones pràctiques. També inclou informació rellevant sobre normatives relacionades amb l’ecodisseny. El document, que es pot consultar en línia, és fruit del projecte “Dissenya Futur”, impulsat pel Barcelona Centre de Disseny i inèdit, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. L’objectiu principal del projecte és explorar com el disseny pot influir en els hàbits de consum responsable i facilitar la transició cap a un model econòmic que redueixi l’ús de matèries primeres i la generació de residus.

Segons les autores, “la guia demostra que qualsevol empresa, independentment de la seva mida, pot incorporar bones pràctiques d’ecodisseny en el seu model de negoci, contribuint així al canvi cap a un consum més conscient i sostenible”.

A la secció “Aprèn”, la guia detalla diverses estratègies d’ecodisseny classificades en categories com ara fabricació més sostenible, ús de materials respectuosos amb el medi ambient, prolongació de la vida útil dels recursos, servitització i incentius per a nous hàbits. En seleccionar una estratègia, els usuaris poden accedir a la seva definició i aplicacions pràctiques.

Casos d’èxit en ecodisseny

A l’apartat “Inspira’t”, la guia presenta exemples d’empreses que han implementat amb èxit estratègies d’ecodisseny. Aquests casos estan classificats segons el moment del cicle de vida del producte en què s’apliquen: abans, durant o després del seu ús. Un exemple destacat és la línia de làmpades Teula de la marca Suru, que utilitza matèries primeres locals i treballa amb proveïdors de proximitat per reduir la contaminació derivada de l’extracció, fabricació i transport, alhora que contribueix a l’economia local. En aquest cas, l’estratègia se centra en minimitzar l’impacte en la cadena de valor.

Un altre exemple és HP, que allarga la vida útil dels ordinadors d’empreses mitjançant un servei de manteniment preventiu que reemplaça components crítics i actualitza el programari, assegurant així el seu bon funcionament. Aquesta estratègia no només prolonga la vida dels dispositius, sinó que també redueix els residus electrònics.

En la fase final del cicle de vida d’un producte, el cas de Récupéra Lékué és exemplar. Aquesta iniciativa pilot incentiva els usuaris a retornar productes malmesos a canvi de descomptes, amb l’objectiu de recuperar materials i crear nous productes.

L’elaboració de la guia ha comptat amb la participació activa de diverses empreses del Clúster Disseny. La informació es va recopilar mitjançant qüestionaris i entrevistes amb dissenyadors de múltiples disciplines. Algunes de les empreses participants en el projecte són Altherr Désile Park, Deardesign Studio, HP, Lékué, Suru, i Roca, entre d’altres.

  •  | Barcelona centre de Disseny

Article següent

Newsletter