El Disseny com a motor de Transformació Urbana en el marc del Barcelona Green Deal

L’Ajuntament de Barcelona, amb el Barcelona Green Deal, ha dissenyat un full de ruta amb visió cap al 2030 que té com a objectiu una ciutat més competitiva, sostenible i inclusiva. Aquest pla es basa en tres pilars: sostenibilitat, digitalització i equitat. El repte és avançar cap a una ciutat verda i inclusiva on el creixement econòmic inclogui tothom.

 

Quin rol té el disseny i les industries creatives (IICC) en el marc del Barcelona Green Deal?

  • El BGD reconeix les indústries creatives com un motor clau per al desenvolupament econòmic i la competitivitat global de la ciutat de Barcelona. El projecte inclou la promoció de hubs creatius, com el districte del 22@, i la reconversió d’espais industrials en plataformes d’innovació i creació cultural. Aquest enfocament ofereix una gran oportunitat per consolidar Barcelona com a referent en el sector creatiu i del disseny, amb una infraestructura adaptada a les noves tecnologies i a la creació de sinergies entre sectors.
  • El BGD aposta per un model de sostenibilitat i digitalització, cosa que s’alinea perfectament amb les necessitats actuals de les indústries creatives. L’ús de tecnologies innovadores i eines digitals pot accelerar la creació de nous formats artístics i dissenys més sostenibles.
  • El BGD vol fomentar una economia circular, i les indústries creatives tenen un paper essencial en aquest aspecte, ja que poden liderar l’adopció de materials i processos més sostenibles. Des del disseny de productes fins a l’arquitectura, aquestes indústries poden contribuir a crear models més responsables amb el medi ambient.

 

Creació d’un Grup de Treball Inspirador

Des del Barcelona Centre de Disseny, amb el projecte PICOBELLO, apostem per donar forma a aquesta nova ciutat amb un enfocament de co-creació i col·laboració. És per això que enguany s’ha establert un grup informal d’stakeholders locals, format per escoles membres del clúster Disseny (ELISAVA, IED i LCI) i altres agents de l’ecosistema alineats amb els principis de la NEB (Fab Lab Barcelona/IAAC i BCN+B). 

L’objectiu d’aquest grup (que està obert a sumar nous agents alineats amb el propòsit) és compartir coneixement i establir sinergies de treball per a la consecució dels objectiu del projecte d’impulsar el disseny i les industries creatives en la política de desenvolupament econòmic de la ciutat, incorporant els valors de bellesa, inclusió i sostenibilitat de la New European Bauhaus.

Aquest espai de diàleg està pensat per integrar millor les veus del sector a l’hora de plantejar un pla d’acció o de millora per al disseny i les industries creatives en les estratègies urbanes. 

 

Sobre PICOBELLO

PICOBELLO (PIloting COllaborative ways to BEtter Living LOcally) és un projecte co-finançat per la Comissió Euroepa sota el programa iNTERREG EUROPE, que busca millorar les polítiques de desenvolupament regional, facilitant la integració dels principis de la New European Bauhaus, mitjançant l’intercanvi de coneixement entre ciutats i regions.

Els valors de col·laboració, sostenibilitat i co-disseny del projecte ressonen fortament amb el BGD, la qual cosa suposa una oportunitat per a la consolidació de les indústries creatives dins de l’agenda política local, ajudant a Barcelona a convertir-se en un referent internacional de disseny sostenible i creativitat responsable.

Article següent

Newsletter